Nadbytok nenasýtených omega-6 MK – najvýznamnejší diétny faktor vzniku diabetes 2
 
Predchádzajúce štúdie z obdobia pred 10-30 rokmi zistili, že ochorenie diabetes 2. typu je úzko spojené s obezitou a že udržiavanie zdravej hmotnosti (BMI) znižuje riziko vzniku ochorenia.
 
Avšak nové štúdie z poslednej dekády ukazujú, že aj pri udržiavaní zdravej hmotnosti, niektoré potraviny, ktoré prispievajú k posilneniu zápalovej reaktivity imunitného systému (prozápalové omega-6 nenasýtené tuky a bielkoviny červeného mäsa) môžu zohrávať dôležitejšiu úlohu v rozvoji diabetes 2. typu ako samotná nadváha.
 
Významné dôkazy v posledných niekoľkých rokoch naznačujú, že ľudia so zvýšenými hladinami niektorých zápalových bielkovín, bez ohľadu na ich telesnú hmotnosť, majú zvýšené riziko diabetes.
 

                                             pre zväčšenie kliknite na obrázok

Omega-6 diabetes 2typu net

 

S ohľadom na najnovšie vedecké zistenia bude potrebné prehodnotiť zastaralé diétne odporúčania typu:

"konzumujte veľa nenasýtených tukov a vyhýbajte sa nasýteným tukom"

v zmysle nových vedeckých poznatkov

"rozlišujte nenasýtené tuky a konzumujte ich v rovnováhe a v zdravej miere"

"rozlišujte prirodzené nasýtené tuky ktoré nepredstavujú metabolické riziko a mnohé sú zdraviu prospešné, vyhýbajte sa neprirodzeným trans-formám nasýtených tukov blokujúcim metabolizmus"

Trans formy tukov obsahujú najviac: margaríny, hydrogenované rastlinné fritovacie oleje, lístkové cesto a fornetti, margarínové zákusky z cukrárskych výrob (bez masla), suché krekery, pečené cereálie na dobré ráno s čiastočne hydrogenovanými rastlinnými olejmi, zemiakové chipsy.

 

© Nutraceutica