Sukralóza? Sladkosť, ktorú T-lymfocyty neobľubujú
Toto sladidlo odkrylo svoju pravú tvár – oslabuje T-lymfocyty, čím otvára dvere infekciám a rakovine.
Cukry chutia nádherne, sukralóza super báječne, dokonca 600-násobne viac. Cukor je neodmysliteľnou súčasťou obľúbených dezertov, tort a koláčov, sušienok. Dodáva im sladkú chuť, ktorú milujeme. Avšak cukor má aj svoju temnú stránku. Podporuje priberanie, zubný kaz, cukrovku, tukovatú pečeň, rakovinu, narúša rovnováhu črevnej mikroflóry, nadbytok škodí mozgu a celkovo cukor môže prispieť k rozvoju mnohých ochorení. Vedci už desaťročia vyvíjajú syntetické náhrady cukru s nulovým obsahom kalórií, ako sú aspartám, sacharín a sukralóza. Postupne našli svoje miesto v diétnych nápojoch a nízkokalorických potravinách. Hoci sa tieto umelé sladidlá oficiálne považujú za relatívne bezpečné, novšie výskumy odhaľujú stále viac aj ich nepriaznivé účinky na zdravie. Najnovší výskum publikovaný v prestížnom časopise Nature (2023) priniesol prekvapivé zistenia tímu pod vedením Karen Vousdenovej, ktoré poukazujú na nečakané vplyvy sukralózy (komerčne známej ako Splenda) na imunitný systém myší. Podľa tejto štúdie má sukralóza špecifický negatívny účinok na T-lymfocyty, kľúčové bunky imunity. Vedci podávali myšiam sukralózu alebo sacharín vo vode a sledovali ich vplyv na rôzne imunitné bunky. Zatiaľ čo väčšina imunitných buniek, vrátane neutrofilov, monocytov, B-lymfocytov či makrofágov, nebola sukralózou ovplyvnená, T-lymfocyty vykazovali značné oslabenie. Sukralóza narušila schopnosť T-lymfocytov množiť sa v reakcii na špecifickú stimuláciu T-bunkového receptora, pričom tento mechanizmus nezahŕňal obvyklý receptor pre sladkú chuť, cez ktorý sukralóza vyvoláva svoj sladký efekt. Tieto výsledky naznačujú, že sukralóza môže ovplyvniť imunitný systém prostredníctvom zmien v bunkových stenách T-lymfocytov, čo môže mať závažné dôsledky, ako napríklad zhoršenie schopnosti tela bojovať proti infekciám a zníženú imunitnú kontrolu nad rakovinovými bunkami. Aj keď sú tieto poznatky zatiaľ limitované na experimenty na zvieratách, otvárajú dôležité otázky o bezpečnosti dlhodobého užívania sukralózy u ľudí.
Sukralóza mení bunkové steny T-lymfocytov, čo narušuje ich fungovanie.
Vedci sa rozhodli zistiť, prečo sukralóza bráni množeniu T-lymfocytov, a prišli na niekoľko zaujímavých faktov. Sukralóza neovplyvňuje spotrebu alebo spracovanie glukózy, hladiny inzulínu, telesnú hmotnosť ani podiel tuku či svalov. Zistili však, že sukralóza narúša aktiváciu enzýmu PLCγ-1, ktorý je pre správnu funkciu T-lymfocytov kľúčový. Tento enzým sa za normálnych okolností aktivuje, keď T-lymfocyty pracujú. Analytickými metódami vedci zistili, že sukralóza sa hromadí práve v bunkových stenách T-lymfocytov. Toto hromadenie bráni proteínom PLCγ-1 aktivovať bunku. Týmto spôsobom sukralóza oslabuje schopnosť T-lymfocytov reagovať, čo môže mať negatívny vplyv na imunitu.
V čom spočíva podstata škodlivosti sukralózy?
Sukralóza je chemicky modifikovaný cukor, sacharóza, získavaná z cukrovej repy alebo trstiny, v ktorej sú tri hydroxylové skupiny (-OH) nahradené tromi atómami chlóru. Táto chemická úprava zvyšuje vnímanie sladkosti až 600-násobne, pričom chuť zostáva takmer totožná s cukrom a bez nepríjemných pachutí. Problém však spočíva v známej toxicite chlóru, ktorý je v sukralóze organicky viazaný, podobne ako v prípade mnohých insekticídov či herbicídov. Na rozdiel od chlórovaných insekticídov, ktoré sa hromadia v tukových vrstvách buniek, sukralóza je vysoko rozpustná vo vode, čo naznačuje, že nebude dochádzať k ukladaniu v bunkových stenách obsahujúcich tukovú vrstvu. Nič však nie je úplne čierne ani biele. Každá látka sa vyznačuje tzv. rozdeľovacím koeficientom, ktorý vyjadruje pomer jej rozpustnosti vo vode a v tukoch. Aj látky, ktoré sú veľmi dobre rozpustné v tukoch, sa v určitej miere rozpúšťajú aj vo vode. Tento vzájomný pomer rozpustnosti medzi dvoma prostrediami – vodou a tukmi – presne určuje rozdeľovací koeficient. Obhajcovia sukralózy ubezpečovali, že vďaka jej výbornej rozpustnosti vo vode a takmer nulovej rozpustnosti v tukoch sa sukralóza neukladá v telesnom tuku ani v bunkových stenách a úplne sa vylučuje z tela v nezmenenej forme. Avšak „takmer“ neznamená „vôbec“. Aj minimálna rozpustnosť sukralózy v tukoch môže vysvetľovať, prečo jej dlhodobé používanie narúša membrány T-lymfocytov, oslabuje imunitu a otvára cestu rakovine. To, že sa škodlivé účinky nedajú preukázať počas niekoľkých mesiacov, neznamená, že dlhoročná konzumácia sukralózy nespôsobí vážne poškodenie obranyschopnosti organizmu voči infekciám a rakovine.
Sukralóza urýchľuje rozvoj rakoviny a infekcií znižovaním počtu T-lymfocytov.
Vedci zistili, že oslabenie T-lymfocytov spôsobené sukralózou znižuje ich schopnosť preniknúť do nádorov, čo je nevyhnutné pre imunitou sprostredkované potláčanie nádorov. V dôsledku toho nádory u myší, ktoré boli kŕmené sukralózou, rástli oveľa rýchlejšie. Tento záver je nesmierne znepokojujúci.
Zdravie máme vo vlastných rukách, preto je dôležité starostlivo vyberať, čo konzumujeme. Osobitnú pozornosť by sme mali venovať prítomnosti cudzorodých chemických látok, s ktorými sa ľudské telo v priebehu evolúcie nikdy nestretlo a nemá vyvinuté mechanizmy, ako ich bezpečne spracovať.
Použité vedecké články: Zani F. et. Al., The dietary sweetener sucralose is a negative modulator of T cell-mediated responses. Nature. 2023 Mar;615,705-711. Bird, L. Sucralose: not sweet enough for T cells. Nat Rev Immunol 23, 270 (2023). Aguayo-Guerrero, J. A., et al. Sucralose: From Sweet Success to Metabolic Controversies—Unraveling the Global Health Implications of a Pervasive Non-Caloric Artificial Sweetener. Life, (2024), 14(3), 323. Spracoval PharmDr. Jozef Zima, Nutraceutica
|