Konopný olej
Konopný olej je širokospektrálny zdroj esenciálnych mastných kyselín, výnimočný obsahom špecificky účinnej kyseliny gama-linolénovej. Konopný olej má priaznivý pomer omega-3 a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín a zároveň širšie spektrum esenciálnych a neesenciálnych tukov.
Z pohľadu výživy má však konopný olej aj istú nevýhodu v podobe nižšej biologickej využiteľnosti omega-3 (ALA) najmä u detí a starších ľudí pre nutnosť metabolickej konverzie (aktivácie). Nedokáže teda plnohodnotne nahradiť omega-3 EPA a DHA. Problematické využitie je pozorované aj u dospelých s oslabenou aktivitou enzýmu delta-desaturáza.
Obsiahnutá GLA podporuje priaznivé účinky EPA a DHA rybieho oleja, odporúča sa vzájomne kombinovať pre dosiahnutie komplexnej protizápalovej účinnosti.
Pre najvyšší obsah polynenasýtených tukov (PUFA) spomedzi rastlinných olejov (80%) môže byť vhodným doplnkom bežných jedlých olejov, najmä olivového, nemal by však byť konzumovaný v prevahe práve pre vysoký obsah PUFA a riziko tvorby voľných radikálov.
zdroj.: M. Kiralan et al.: Fatty acid composition of hempseed oils from different locations in Turkey; Spanish J.Agricult.Res.,Vol. 8, 2010
Vysoký obsah omega-3
Po ľanovom oleji (55% omega-3) má konopný olej druhý najvyšší obsah omega-3, celkovo obsahuje približne 20% omega-3. Z toho kyselina alfa-lionolénová tvorí 98% množstva.
Vysoký obsah omega-3 nemusí však v skutočnosti byť najpodstatnejším faktorom z hľadiska účinkov. Biologická konverzia omega-3 kyseliny alfa-linolénovej prebieha v malom rozsahu 3 -10%. Zvyšok omega-3 sa biologicky nevyužije, je rizikovým zdrojom energie. Viaceré vedecké zistenia poukazujú na potenciálne riziko tvorby voľných radikálov pri nadbytočnej konzumácii polynenasýtených tukov.
*deti v kojeneckom veku nemajú vyvinutú schopnosť biologickej konverzie ALA, podávaním náhradných mliek s rastlinnými olejmi bez obsahu EPA a DHA môže vznikať výživový deficit, u detí v predškolskom veku je biologická konverzia problematická
**omega-6 GLA je biologickými účinkami výmimkou, má účinky omega-3 Ideálny pomer omega-6 : omega-3 3:1
Konopný olej má z hľadiska pomerného zastúpenia nenasýtených mastných kyselín omega-6:omega-3 3:1 ideálne zloženie.
Z pohľadu biologického využitia je však potrebné brať do úvahy nielen výživovú dávku, obsah nutrientov a ich vzájomný pomer ale aj ich biologickú využiteľnosť. Samotný ideálny pomer zastúpenia zložiek nemusí zodpovedať biologickým účinkom.
Výsledný biologiický účinok dietetického príjmu nenesýtených tukov môže byť rozdielny v prípadoch že konzumujeme uvedené tuky v pomere 3:1 ak omega3 sú zastúpené vo forme ALA a pri rovnakom pomere 3:1 ak omega-3 sú vo forme EPA, DHA alebo SDA.
Obsah omega-3 SDA
Výhodou konopného oleja je že na rozdiel od ľanového oleja obsahuje konopný olej navyše omega-3 kyselinu staeridónovú (0,4-2%), ktorá má zvýšenú, 30% mieru biologickej konverzie (premeny) na tkanivové prostaglandíny s protizápalovými účinkami.
Je výhodou že konopný olej obsahuje najviac, takmer 80% polynenasýtených tukov PUFA?
Pri komplexnejšom pohľade sa táto výhoda stráca, zostáva výhodou len z hľadiska propagácie vychádzajúcej z prekonanej teórie o prospešnosti prevahy polynenasýtených tukov vo výžive. Polynenasýtené tuky nemajú byť vo výžive nadbytočné, majú tvoriť esenciálnu zložku výživy, približne 30 % celkového príjmu tukov. V súvislosti s propagáciou použitia nielen konopného ale aj ľanového oleja sa v súčasnosti vyzdvihuje práve vysoký obsah polynenasýtených tukov. Tento pohľad však prehliada možné súvisiace riziká.
Polynenasýtené tuky sú zdrojom pre tvorbu tkanivových faktorov (prostaglandíny), riadenie hemostázy (tromboxán – zrážanie krvi), riadenie cievneho tonusu (leukotriény) a riadenie imunity. Nadbytočná konzumácia nemusí byť prospešná, môže viesť k zvýšenej tvorbe voľných radikálov a zrýchleniu stárnutia.
Je konopný olej zvlášť vhodný pre deti?
Určite nie ako prvá voľba z dôvodu nízkej miery biologickej konverzie omega-3 práve u detí. Je však vhodným doplnkom z hľadiska obsahu GLA s protizápalovými účinkami a schopnosti pôsobiť synergicky s EPA a DHA. Biologicky mnohonásobne účinnejší zdroj omega-3 pre deti je rybí olej s EPA a DHA.
Je vhodný konopný olej v liečbe cukrovky 2. typu?
Diabetes 2. typu je metabolické ochorenie, obvykle sa objavuje v strednom a vyššom veku, kedy schopnosť konverzie rastlinných omega-3 klesá pod 5%. Práve celoživotná nadmerná konzumácia polynenasýtených tukov môže prispievať k tvorbe voľných radikálov a poškodzovaniu funkcie pankreasu. U tejto skupiny pacientov je preto výhodnejšie použiť nižšie dávky omega-3 polynenasýtených tukov so 100% biologickou využiteľnosťou napríklad EPA a DHA (rybí olej).
Obsah omega-6 GLA
Ďalšou výhodou konopného oleja v porovnaní s ľanovým olejom je obsah omega-6 kyseliny gama-linolénovéj – GLA (1 až 4%), ktorá je z hľadiska účinkov výnimočná, vytvárajú sa z nej protizápalovo pôsobiace látky podobne ako z omega-3 mastných kyselín. Odlišné účinky sú dané štruktúrou dvojitých väzieb v molekule. Obsah GLA možno v prípade konopného oleja a biologických účinkov počítať medzi omega-3, táto mastná kyselina nepodlieha metabolickej konverzii, je 100% biologicky využiteľná.
GLA vykázala vo viacerých štúdiách u ľudí neuroprotektívne účinky, z tohto dôvodu sa odporúča ako dietetická súčasť prevencie a liečby polyneuropátií súvisiacich s diabetes. GLA pôsobí synergicky (vzájomne podporne) spolu s EPA a DHA rybieho oleja.
Eikosanoidy – štruktúrne zložky bunkových stien, účinnosťou podobné hormónom, riadia mnohé biologické procesy vrátane imunity.
GLA je zdrojom pre tvorbu protizápalových eikosanoidov 1. skupiny: PGE1, PGI1, TX1, LT3
EPA+DHA je zdrojom pre tvorbu protizápalových eikosanoidov 3. skupiny – PGE3, PGI3, TX3, leukotriénov skupiny 5 – LT5 a lipoxínov.
Eikosanoidy 3. skupiny sa môžu vytvátrať aj z kyseliny alfa-linolénovej ALA, miera konverzie je však obmedzená v rozsahu 3-5%. EPA je priamym zdrojom biosyntézy eikosanoidov 3. skupiny bez konverzie.
Nahradí 1 dávka konopného oleja porciu lososa?
Nie, biologickými účinkami určite nenahradí.
100g lososa obsahuje 1,8g omega-3
100g tuniaka 0,7g omega-3 1 polievková lyžica konopného oleja obsahuje až 2,5g omega-3
Aj keď 1 polievková lyžica konopného oleja obsahuje najviac omega-3, biologicky ich nedokáže plnohodnotne nahradiť. Z 2,5 g omega-3 konopného oleja sa biologicky využije maximálne 0,25 g (pri 10% miere biologickej konverzie).
Stabilita konopného oleja
Z hľadiska obsahu takmer 80% polynenasýtených tukov patrí medzi chemicky najnestabilnejšie oleje, nevhodné na tepelnú úpravu. Rýchlo podlieha oxidácii, preto je vhodné skladovať pri zníženej teplote, dbať na rýchlosť spotreby otvoreného balenia a podľa možností preferovať menšie spotrebiteľské balenia umožňujúce rýchlu spotrebu.
Záver
Dietetický prínos
Konopný olej predstavuje výživovo vyváženejšiu, biologicky účinnejšiu alternatívu ľanovému oleju. Má vyvážený pomer omega6:omega-3, širšie spektrum omega-3 mastných kyselín. Obsahuje GLA posiľňujúcu účinky omega-3. Najvhodnejší doplnkový zdroj omega-3 rastlinného pôvodu. Má na rozdiel od ľanového oleja príjemnejšiu chuť. Zvyšuje pestrosť príjmu spektra esenciálnych a neasenciálnych mastných kyselín, obsahuje významné množstvá tokoferolov, chlorofyl.
Kombinácia EPA+DHA+GLA (konopný + rybí olej) poskytuje takzvaný komplexný protizápalový účinok.
Nevýhody použitia Konopný olej nedokáže plnohodnotne nahradiť esenciálne EPA a DHA, najmä u detí a starších ľudí. Podobne v liečbe viacerých ochorení, kde je potrebná zvýšená účinnosť je výhodnejšie siahnúť po zdrojoch takzvaných „hotových omega-3“ EPA a DHA. Pri nadmernej konzumácii môže pre vysoký obsah PUFA zvyšovať riziko tvorby voľných radikálov. |