Obsahové látky a biologické účinky kurkumyAktívnymi biologickými zložkami kurkumy (Curcuma longa) sú polyfenolické kurkuminoidy, pričom dominantným predstaviteľom tejto skupiny je kurkumín, ktorý tvorí približne 50 % z celkového obsahu kurkuminoidov. Ďalšími významnými kurkuminoidmi sú demetoxykurkumín, zastúpený približne 30 %, a bisdemetoxykurkumín, ktorý tvorí zvyšných 20 %. Koncentrácia kurkuminoidov v sušenom podzemku kurkumy sa pohybuje v rozmedzí od 2 % do 14 %, pričom ich obsah závisí od odrody a pestovateľských podmienok. Priemerná koncentrácia kurkuminoidov v sušenej biomase sa odhaduje na približne 5 % hmotnosti podzemku. Okrem kurkuminoidov obsahuje podzemok kurkumy aj významné množstvo prchavých éterických olejov zo skupiny seskviterpenoidov. Dominantným zástupcom tejto skupiny je turmerón, ktorý tvorí 60 % až 90 % celkového obsahu éterických olejov. Ďalšími menej zastúpenými zložkami sú atlantón a zingiberón. Okrem toho podzemok obsahuje aj sacharidy vo forme škrobov, bielkoviny, vlákninu, minerálne látky a živice. Kurkumín, hlavná bioaktívna zlúčenina kurkumy, sa vyskytuje vo forme oranžovo-žltých kryštálov. Jeho chemický názov je 1,7-bis-(4-hydroxy-3-metoxyfenyl)-hepta-1,6-dién-3,5-dión a jeho triviálnym názvom je diferuloylmetán. Táto látka je dobre rozpustná v tukoch a etanole, avšak jej rozpustnosť vo vode je veľmi nízka, najmä pri neutrálnom alebo kyslom pH. Naopak, v alkalických vodných roztokoch sa jej rozpustnosť zvyšuje, avšak stabilita takýchto roztokov klesá so zvyšujúcim sa pH. Kurkumín sa široko využíva ako prírodné potravinové farbivo a antioxidant. V potravinárstve je zaradený medzi povolené potravinové aditíva pod označením E-100. Na rozdiel od mnohých syntetických farbív nepredstavuje zdravotné riziko a pri vyšších dávkach, ktoré sa však v potravinách bežne nepoužívajú, vykazuje významné antioxidačné a protizápalové účinky. Okrem toho je predmetom intenzívneho výskumu pre jeho potenciálne terapeutické využitie v prevencii a liečbe rôznych chronických ochorení, vrátane zápalových a neurodegeneratívnych ochorení, metabolických porúch a onkologických ochorení. |
Zloženie suchej práškovanej kurkumy: | |
kurkuminoidy | 5 % |
prchavé aromatické silice – seskviterpény | 5 % |
vláknina | 4 % |
minerálne látky | 5 % |
bielkoviny | 7 % |
tuky | 7 % |
vlhkosť | 7 % |
cukry vo forme polysacharidov – škrobov | 60 % |
Zdroje: 1. Current science, Vol.95,No.11,Dec.2008
2. Kasetsart J.: Preparation of Curcuminoid Powder from Turmeric Root (Curcuma longa Linn) for Food Ingredient Use; J.Nat.Sci., Vol.44, 2010
Všeobecné účinky kurkumyIntenzívne výskumy účinkov kurkumy v posledných 50 rokoch potvrdili že za väčšinu účinkov kurkumy zodpovedá žlté farbivo kurkumín. Kurkumín preukázal v mnohých štúdiách antioxidačné, protizápalové, antivirálne, antibakteriálne, antifungálne a protirakovinové účinky, potenciál liečiť mnohé formy zhubných nádorov, cukrovku, alergie, artritídu, Alzheimerovu chorobu, aterosklerózu a mnoho ďalších chronických ochorení Množstvo liečivých účinkov je sprostredkovaných cez genetické mechanizmy regulácie transkripčných faktorov, rastových faktorov, zápalových cytokínov, proteín kináz a ďalších enzýmov. Kurkumín vykazuje aktivitu podobnú najnovšie objaveným syntetickým blokátorom TNF-alfa (HUMIRA, REMICADE, ENBREL),
pre zväčšenie kliknite na obrázok Pri úvahe nad prekvapivou terapeutickou šírkou použitia kurkumínu a jeho prednosti ako „multi-target drug“ – lieku pôsobiaceho súčasne na viacerých cieľových miestach má táto prírodná látka nesporne viaceré výhody ako liečba syntetickými látkami cielenými na izolované faktory. Mnohí vedci považujú kurkumu za ideálne „korenie pre život“. Použité vedecké články Zdroje: Aggarwal B.B. et.al.: Curcumin: the Indian solid gold; Adv.Exp.Med.Biol.2007 Jagetia GC, Aggarwal B.:“Spicing up“ of the Immune System by Curcumin; Clin.Immunol.2007 Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92. |