V ktorých potravinách sa nachádzajú veľké množstvá EPA a DHA?
Omega-3 mastné kyseliny sú obsiahnuté vo všetkých druhoch rýb, pretože ich chráni proti chladu. Ryby, v ktorých sa nachádza najviac EPA a DHA sú ryby pochádzajúce z chladných vôd, napríklad sleď, makrela, losos, sardinky, pstruh morský okúň a tuniak. Poskytujú približne 1g alebo viac DHA a EPA v 100g ryby. Iné druhy rýb, ako sú kapor, sumec, treska, platýs, šťukozubec, obsahujú menšie množstvo týchto mastných kyselín. Len malé množstvo omega-3 nájdeme: v kraboch, homároch, krevetách, mušliach, slávkach jedlých, ustriciach, chobotniciach, hrebenatkách.
Obsah omega-3 kyselín v rybách a kôrovcoh v gramoch na 100 g potraviny
Zdroj: Výživová referenčná databáza USDA
Aký je obsah nenasýtených mastných kyselín v rybom oleji?
Aké množstvo EPA a DHA obsahujú iné druhy potravín?
Okrem rýb je najväčším zdrojom ALA, ktorú telo premieňa na EPA a DHA, ľanové semiačko a z neho vylisovaný ľanový olej. Polievková lyžica mletého ľanového semiačka obsahuje 2g ALA a 0,5g LA. Ďalšími prírodnými zdrojmi ALA avšak o niečo menším množstvom, sú brazílske orechy, vlašské orechy, pekany, semiačka chia, orechy hikory,orechy makadamia, pečené, alebo varené sójové bôby, sójové výhonky, rôzne druhy fazulí, burské oriešky, olivy, špenát, žerucha siata,ovsené a pšeničné klíčky, jahňacie a bravčové mäso, niektoré syry (rokfort, smotanové syry a čedar).
Obsah nenasýtených mastných kyselín v potravinách
Aj keď olivový olej obsahuje len 1% omega-3 mastných kyselín a pomer omega-6 k omega-3 je 10:1, skôr nepriaznivý, z rastlinných olejov je najvhodnejší na konzumáciu, pretože má vysoký obsah mononenasýtenej olejovej kyseliny (až 75%), ktorá má neutrálny účinok na syntézu eikosanoidiov, zápalových faktorov. Telo nedokáže z kyseliny olejovej vytvárať zápalové tkanivové faktory – leukotriény. Panensky lisovaný (typycky žlto – zelenou farbou) navyše obsahuje antioxidačne pôsobiace flavonoidy a prirodzené vitamíny.
Repkový a slnečnicový olej obsahujú vysoký obsah nenasýtených omega-6 kyselín a nižší obsah neutrálne pôsobiacej mononenasýtenej olejovej kyseliny. Sú preto výdatnými zdrojmi prozápalových tukov a pri dlhodobej konzumácii môžu prispievať k zvýšenému výskytu zápalov, alergií, astmy a ekzémov (ochorení súvisiacich s narušenou imunitou v prospech zápalu) a paradoxne (keďže neobsahujú cholesterol) prispievajú k rozvoju aterosklerózy. Rafinované oleje sú zbavené prirodzených antioxidantov a bez dostatočného krytia vitamínom E uvoľňujú v tele voľné radikály.
Môžem používať ľanový olej k pečeniu a vyprážaniu? – Určite nie
Test ukázal, že pri vyprážaní na ľanovom oleji sa začal uvoľňovať zápach pripomínajúci rybinu a zároveň sa objavilo množstvo nebezpečných splodín spôsobených oxidáciou.
Mnoho priaznivcov ľanového oleja doporučuje používať tento olej len za studena, do šalátových dresingov a pridávať ho do polievok, cereálií a varenej zeleniny. Zo zdravotných dôvodov nikdy nepoužívajte ľanový olej na vyprážanie a skladujte v chladničke bez prístupu vzduchu. Ideálne je olej postupne ako sa konzumuje preliať do menšej fľaše aby nezostával príliš veľký priestor pre vzduch, oxidačný zdroj, ktorý olej podobne ako zvýšená teplota, znehodnocuje.
Aké oleje môžem používať na bezpečné vyprážanie a pečenie?
Prírodné (nehydrogenované) živočíšne tuky, ako sú maslo, bravčová masť a tiež tropické oleje a olivový olej, boli po tísícročia k týmto účelom používané, bez toho, aby spôsobovali epidémiu srdcových ochorení alebo rakoviny. Kokosový a palmový olej – čo sú oleje tropické – obsahujú ľahko stráviteľné mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré telo využíva skôr ako pohonnú látku, než aby ho uskladňovalo ako tuk. Sú prevažne nasýtené a len veľmi málo prispievajú potenciálne škodlivým eikosanoidom.
Nasýtený tuk neznamená nutne zlý. Naše telo tiež vyrába nasýtené tuky. Dokonca i materské mlieko obsahuje viac nasýtených než akýchkoľvek iných tukov.
Olivový olej je stále ospevovaný jednou štúdiou za druhou. Život ľudí, ktorí ho používajú, je omnoho menej ohrozený „modernými“ chorobami. Je to pre obsah mononenasýtenej olejovej kyseliny, ktorá sa nepremieňa na eikosanoidy. Extra panenský olivový olej uprednostňuje väčšina odborníkov. Repkový olej obsahuje veľké množstvo tukov omega-6, ktoré sa pri vysokej teplote vyprážaníia ľahko rozkladajú na škodlivé látky, peroxidy, akroleín – karcinogén v tele vytvárajú masívne radikálové reakcie. (Pri nákupe sa uistite, či na etikete nie je uvedené „ľahko alebo čiastočne hydrogenovaný“, čo znamená, že určite obsahuje škodlivé „trans – mastné kyseliny vznikajúce pri hydrogenácii.“)
|